SEO är en förkortning för Search Engine Optimization och kallas på svenska för sökmotoroptimering. Syftet med SEO är att synas på ett bra sätt i sökmotorerna och komma så högt upp som möjligt i deras sökresultat.

Varför du bör jobba med sökmotoroptimering

Ett litet tankeexperiment. Visualisera hur din startsida ser ut. Är det din webbplats du tänker på? I så fall är du ute och cyklar, din faktiska startsida är: https://www.google.se/.

De allra flesta kommer till din webbplats via en sökning på Google. Även återkommande besökare. Människor är så vana vid hur snabba och effektiva sökmotorer idag att de hellre googlar din hemsida än skriver in hela hemsidesadressen själv. Så pass vana är de att googla det de är ute efter att under flera år så var en av de tio populäraste sökorden på Google: ”Google”…

Det är också nästan uteslutande sökmotorn Google det handlar om och inte konkurrenter som Bing eller DuckDuckGo. Idag har Google hela 93,68% av sökmotormarknaden i Sverige (91,43% globalt).

Varför är det då så viktigt med SEO? Svaret är enkelt – syns man inte på Google så finns man inte.

Vad är SEO?

Sökmotoroptimering kan delas in i tre olika grundpelare: On-page, off-page och teknisk SEO. Alla tre delar spelar en viktig roll för hur bra sin sajt rankas och syns.

On-page SEO handlar om det du gör på din webbplats. Det absolut viktigaste du kan göra inom SEO är att ha bra texter, bilder och annat innehåll som besökarna tycker är av intresse. Om du inte har något innehåll – hur ska besökarna i så fall hitta din sida? Det är ju innehållet som sökmotorerna läser av och dyker upp i sökresultaten.

Kvalitet är bättre än kvantitet. Fokusera på värdet för kunden, dela med er av er kunskap och skriv artiklar eller guider som hjälper kunderna. Det användarna tycker är viktigt och intressant, gillar också Google. Undvik att upprepa samma innehåll på olika delar av webbplatsen. Sökmotorerna ogillar nämligen ”duplicate content” och kan straffa dig i sökresultaten.

Off-page SEO handlar om allt som du gör utanför din webbplats. Framförallt gäller det inlänkar. Det är länkar från andra webbplatser som hänvisar till er sajt. När andra webbplatser länkar till er, tolkar Google det som att ert innehållet är bra. Det skapar ett förtroende som sökmotorn gillar. Men det måste vara från en webbplats som Google har stort förtroende i sig för. Att registrera sig på länksajter funkar därför inte längre.

Teknisk SEO

Idag förväntar sig besökare att webbsidor ska ladda snabbt och vara mobilvänliga. Det här vet Google vilket är anledningen till att teknisk SEO på senare år seglat upp som ett minst lika viktigt område som innehållet i sig på webbplatsen för sökmotoroptimering. Google vill ju inte föreslå sidor som är trasiga, långsamma eller svårnavigerade till sina användare. Om Google upptäcker några sådana problem på en webbplats så sjunker rekommendationsvärdet och webbplatsen kommer som en konsekvens av det sjunka djupt ner i sökresultatlistorna, där ingen hittar den.

Just användarupplevelsen är något som Google väger allt mer in i sin granskning. Ett exempel på det är att Google sedan juli 2019 indexerar alla webbplatser utifrån hur de ser ut och fungerar i mobilvy. Anledningen till det är att majoriteten av de sökningar som görs på Google idag görs via mobila enheter.

Saker som kan lösas med teknisk SEO:

  • Sidor som inte är mobilanpassade
  • Sidor som laddar långsamt
  • Sidor med trasig eller dålig kod
  • Sidor som saknar viktiga taggar (både metataggar och HTML-taggar)
  • Länkar som Google inte kan följa eller indexera
  • Dålig hantering av sidor som saknas eller har flyttats

Teknisk SEO kan inte ensamt kompensera för dåligt innehåll, men bra innehåll kan sänkas av dålig teknisk SEO.

Behöver du hjälp med SEO? Kontakta oss via formuläret eller e-posten nedan så tar vi det vidare därifrån.